Hoe kun je het beste je haren wassen?

Haren wassen.

Vaak wordt er niet nagedacht over hoe je je haren het beste kunt wassen. Toch is dit een belangrijk onderdeel van je persoonlijke hygiëne en voor de verzorging van je haar.

Ik heb een keer een training gevold waarbij een mede-cursist had een model mee wat ze al vaker gekleurd heeft. Tijdens een vorige kleurbehandeling is het haar van haar model op de kruin afgeknapt. Destijds kon mijn collega geen mogelijke oorzaak vinden hiervoor.

De kleur-trainer daarentegen kon dat wel!

Het bleek dat het model haar haren wast op een verkeerde manier. Het model kneep in de shampoofles boven haar hoofd, waardoor er een dikke klodder shampoo op de kruin terechtkwam. Hierdoor heb je geen overzicht op de hoeveelheid shampoo die je gebruikt en komt er teveel op 1 plek. Dit in combinatie met ‘drogisterij’ shampoo heeft er voor gezorgd dat het haar te poreus is geworden voor de kleurbehandeling en af is gebroken.

 

Hoe moet je je haar dan wel wassen? Hieronder volgen een aantal tips. Ben je gezegend met krullend haar? Volg dan dit stappenplan.

Gebruik professionele producten die passen bij jouw haar. Hier wordt duidelijk uitgelegd waarom je het beste professionele producten kunt gebruiken.

Als je haar niet snel vet wordt, dan is een milde shampoo voor jouw haar voldoende. Heb je wel snel vet haar dan kan een shampoo die wat meer wasactieve bestanddelen heeft prettig zijn. Krullend haar is vaak heel droog en heeft vaak voldoende aan een behandeling met een conditioner zonder shampoo of een shampoo voor krullend haar. Hier zit extra proteïne in, waar krullend haar vaak een tekort aan heeft.

Gebruik je professionele shampoo dan heb je bij lang haar al voldoende aan de hoeveelheid ter grootte van een euromunt. Bij kort haar kan je een hoeveelheid gebruiken ter grootte van een 10cent munt.

Temperatuur.

Je haar wassen met koud water is niet zo aangenaam en wast je haar niet schoon omdat het vet niet oplost. Als je je haar wast met heet water dan wordt het wel goed schoon, maar je haar wordt er droog en pluizig door.

Als je je haar wast, gebruik dan warm water. Bij een babybad adviseren ze een temperatuur van 38 graden. En dat is ook een prima temperatuur voor het wassen van je haar. Als je je haar gaat uitspoelen, draai de temperatuur dan wat kouder. Je haar wordt op deze manier wel goed schoon, maar gaat ook glanzen doordat je het wat kouder naspoelt.

Hoe vaak was je je haar?

De één heeft vaker last van roos of vet haar dan de ander. Maar over het algemeen geldt: was je haar zo weinig mogelijk. Je haar droogt dan minder uit, wordt uiteindelijk minder snel vet en de kleur van je geverfde haar blijft langer goed. Twee keer in de week zou voor de meeste mensen voloende moeten zijn.

 

Zo was je je haar:

1. Kam je haar zodat je geen klitten in je haar hebt en je je haar niet nat hoeft te kammen. Begin aan de onderkant met kammen of borstelen en werk steeds verder naar boven.

2. Spoel je haar met lauwwarm water, zorg dat het door en door nat is.

3. Breng wat shampoo aan op je hand en verdeel het over je beide handen en vervolgens over je haar, zo dicht mogelijk bij je huid. Heb je langer haar, dan kun je iets meer shampoo gebruiken.

4. Masseer de hoofdhuid heel zachtjes met je vingertoppen. Hierdoor maak je dode huidcellen los en stimuleer je de bloedsomloop van de hoofdhuid. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof aan de haarzakjes wordt hierdoor verbeterd. De basis voor gezond haar is een gezonde hoofdhuid. Was lang haar nooit door boven op je hoofd over de haarpunten te wrijven. Hoe verder het haar van de hoofdhuid is verwijderd hoe poreuzer het meestal is, en hoe voorzichtiger het dus gewassen moet worden.

Lang haar wassen: Was lang haar om klitten en gespleten haarpunten te voorkomen dus voorzichtig door het tussen je handen te wrijven. Gebruik hiervoor eventueel wat extra shampoo die uiteraard weer eerst goed over de handen verdeeld moet worden.

5. Om stof en vuil van de haren en hoofdhuid en shampooresten na het wassen te verwijderen moet je het haar goed uitspoelen. Spoel het haar uit tot er geen spoor van schuim meer is te zien. Achtergebleven shampoo kan de hoofdhuid irriteren en een vettige glans op je haar achter laten. Het uitspoelen duurt – als het goed is – langer dan het wassen zelf. Gebruik voor het uitspoelen lauwwarm water.

6. Herhaal stap 3, 4 en 5. Je haren was je altijd 2x. De eerste keer is om je haar te reinigen en de tweede keer is om je haar te verzorgen.

7. Gebruik na het wassen van je haren altijd een conditioner of masker. Na een wasbeurt staan de haarschubben open en kunnen de voedende en hydraterende ingrediënten van de conditioner beter doordringen tot de haarkern. Verdeel de conditioner goed over je handpalmen en breng deze aan op de uiteinden en midden van je haar. De hoofdhuid produceert zelf vet waardoor je de conditioner hier niet hoeft aan te brengen. Vergeet bij lang haar vooral de uiteinden niet en masseer de conditioner hier extra voorzichtig in. Laat de conditioner minimaal 2 minuten inwerken zodat deze zijn werk kan doen. Een masker kun je tot 15min laten inwerken. Kies ook hier net als bij de shampoo voor een conditioner die is afgestemd op jouw haartype. Na het uitspoelen van je conditioner kun je je haar nog een keer uitspoelen met koud water. Dit zorgt er voor dat de haarschubben zich goed sluiten waardoor je haar minder pluist en meer glanst.

8. Nu kan je je haar afdrogen. Doe dit voorzichtig. Je haar is kwetsbaar als het nat is. Dep het droog en ga niet wild wrijven. Gebruik het liefst een hydrofiele doek of oud t-shirt. Deze zijn zachter voor je haar. Trek niet met al je kracht een kam of borstel door je haar. Nat haar is brozer dan droog haar waardoor het eerder zal beschadigen of zelfs afbreken.

Het beste kun je je haar laten drogen door de lucht. Meestal is dit is dit door tijdgebrek, het risico op een verkoudheid of omdat het anders niet meer te stylen is geen optie. Zeker bij haar met slag of krullen is dit een probleem. Echt steil haar valt immers altijd mooi naar beneden. Gebruik, voor je noodgedwongen toch met een föhn aan de slag gaat, altijd een hitte beschermende en verzorgende spray of olie. Als je over voldoende tijd beschikt kun je je haar beter eerst aan de lucht laten drogen totdat het nog net vochtig is en daarna pas gaan föhnen. Je kunt de hete (en schadelijke) lucht die je nodig hebt om je haar te stylen dan beperken. Zoals je bij het uitspoelen van een conditioner afsluit met koud water, sluit je bij het föhnen af met een koude föhn. Ook hierbij krijgen de haarschubben de gelegenheid zich te sluiten.